top of page
Novi Sad 2022
the_concert_2013.38.1.jpg

Vojvođansko Udruženje za Ranu Muziku 

VEMA je mlada neprofitna organizacina čiji je cilj promovisanje i širenje interesovanja za sve forme muzike nastale pre 19. veka kroz:

 

-potsticaj izučavanja i izvođenja rane muzike na autentičnim instrumentima, vodeći se izvornim  principima i interpretacijom.

 

-promovisanje istraživanja.

 

VEMA-u čine profesionalni i muzičari amateri, majstori za izradu instrumenata, predavači, studenti i ljubitelji muzike i istorije muzike.

 

VEMA želi da podstakne i neguje komunikaciju između ljudi iz regiona i sveta zainteresovanih za ranu muziku organizujući predavanja, koncerte i radionice za različite uzraste i interesovanja.

 

VEMA je osnovana u oktobru 2011. godine, na inicijativu Meile Tome Pihler, mlade muzičarke iz Brazila koje svira baroknu i renesansnu flautu i traverso. Meila se doselila u Novi Sad 2010. godine i ubrzo shvatila da Vojvodini nedostaje inicijativa u promovisanju i izvođenju rane muzike. Zajedno sa Vladimirom Tegeltijom, Vladimirom Pihlerom i Anom Mirosavljević, njene ambicije da promoviše rane muzike u regionu postale su realnost i VEMA je počela sa radom na organizovanju manifestacija, koncerata, umrežavanjem i saradnjom sa drugim muzičarima iz različitih regiona Srbije i drugih zemalja.

VEMA je uspešno organizovala Prvi Festival rane muzike u Vojvodini - "Dani Barokne Muzike" kada su dovedeni mladi muzičari, profesionalci iz Belgija, Brazila, Kanade, Slovenije, Nemačke, Hrvatske i Srbije. Tako se stvorio savršen ambijent za kulturnu razmenu znanja kroz javna predavanja i besplatne koncerte usmerene na profesionalne muzičare, a i na svu zainteresiranu javnost za istorijsku interpretaciju rane muzike.

U saradnji sa raznim autorima zamišljeno je da se na portalu VEMA-e redovno objavnjuju tekstovi o istoriji, kulturi, muzici, društvenom životu i drugim temama iz Vojvodine do kraja 18. veka koje će uređivati gospodin Srđan Ercegan, spisatelj i novinar iz Novog Sada.

Na ovom sajtu ćete moći da saznate nešto više o našim prijateljima, saradnicima, događajima i linkovima ka drugim sajtovima koji se odnose na ranu muziku.

https://vema.jimdofree.com/

bottom of page